pondělí 19. ledna 2015

Další horskej závod

Věděli jste co znamená yuju? Je to juchů španělsky.

V neděli 18.1. jsem běžela v pořadí již 4. závod ve Španělsku s názvem Subida al Cerro de la Degollá, volně bych to přeložila jako "Ďáblův závod, stoupání až do nebe". Délka 14 km, převýšení 1000m, tento obtížnej terén jsem si užívala 2,5h.

Běželo nás celkem asi 400 po uzounkejch cestičkách plnejch kamenů, půl metru daleko do rokle. Nemám moc zkušeností, ale nepřestává mě překvapovat, že je legální zorganizovat závod v tak poměrně nebezpečnym terénu, a že jsme všichni přežili. Nicméně právě kvůli terénu se často vůbec nedalo běžět, protože to bylo o zdraví. Nevím co bylo horší, jestli stoupat nebo klesat. Během 14km nebyla snad jediná rovinka, jen dva prudký stoupáky a dva prudký klesáky. Nahoru se spíš rychle šlo a dolů se lezlo rakem popředu, protože nepřidržovat se země oběma rukama bylo o hubu. Další modalita od minulého závodu - tentokrát se nekrosila řeka vody, ale koryto bahna.

Momentka z cesty

Rodiče mě kvůli tomu donutili sjednat si cestovní pojištění, protože by prý neradi prodávali barák, kdyby se mi něco stalo. Tento argument mě přesvědčil a po 9 měsících v zahraničí jsem se pojistila.

Také jsem si v rámci přípravy (krom jezení těstovin) koupila nové boty na trail, protože běžet v těch na asfalt v tomhle terénu, nejspíš bych to pojištění otestovala. Je to super bota, takřka životní investice.

Bota je momentálně o 2kg těžší díky nánosu bahna.

Závod byl ve vesnici Priego, 55km od Cuency. Moc mě baví na závody jezdit. Je tam velice familiární atmosféra, vždycky dostaneme něco pěkného na sebe. Před závodem kafe, pozdravit známé, po závodě společný oběd a dezert v tělocvičně, který pro závodníky vaří vesnické dobrovolnice a po obědě zase kafe. Dá se tak krásně strávit celý den. No a doma ta nejlepší sprcha a siesta!


Paella v takzvané paelleře. Bylo dost pro všechny.

Cukr a tuk ve formě květiny. Strava pro sportovce.



Bohužel mám tradičně hlavně fotky jídla. Jakmile se ke mně dostanou další, snad je sem přihodím. Taky by měla vzniknout školní reportáž o mně, odvážné Erasmačce, jedné z mála účastnic dámského pohlaví, která běží ďáblův závod. Bude to samozřejmě ve španělštině.